GHID IN CAZ DE DAUNA RCA

 

a) In cazul unui accident soldat cu victime sau cu vatamari corporale si/sau persoane decedate, precum si în situatia în care în eveniment este implicat un vehicul care transporta marfuri periculoase aveti obligatia sa anuntati de îndata politia si sa apelati numarul unic pentru urgente 112, existent în retelele de telefonie din România.

- nu parasiti locul accidentului până la venirea unui echipaj al Poliţiei Rutiere; deasemenea persoanele implicate intr-un astfel de accident au obligatia legala sa nu modifice sau sa stearga urmele accidentului.

- Poliţia va va încheia procesul verbal, va stabili vinovăţia şi va va elibera autorizaţia de reparaţie pentru intrarea in service a vehiculului

- persoana vinovata ii da copia politei RCA celuilalt sofer

b) In cazul unui accident usor aveti urmatoarele variante :

- daca este clar cine este vinovatul si va puneti de acord cu celalalt sofer se merge pe varianta constatului amiabil. Completati un singur formular ( descarca model constat amiabil ) şi păstrati una dintre cele două foi autocopiative. Persoana care are pretentii sa fie despagubita depune formularul de constat amiabil la asiguratorul celuilalt sofer. Puteți folosi acest formular doar în situația în care accidentul rutier s-a întâmplat pe teritoriul României, între două vehicule, iar în urma acestuia au rezultat numai pagube materiale.

Daca este posibil, e indicat sa se prezinte ambele parti cu formularul completat la biroul de daune cel mai apropiat al asiguratorului vinovatului.

 

- daca nu va puteti pune de acord asupra vinovatiei cu cealalta parte implicata in accident atunci puteti merge impreuna (sau singur daca celalalt sofer nu doreste sa vina) la secţia de Poliţie Rutieră pe raza căreia a avut loc accidentul în termen de 48 de ore. Poliţia va încheia procesul verbal, va stabili vinovăţia şi va va elibera autorizaţia de reparaţie pentru vehicul. Soferul găsit vinovat va da o copie a poliţei sale RCA celuilalt şofer in situatia in care merg impreuna la sectia de Politie. In situatia in care mergeti separat si cealalta persoana este gasita vinovata atunci veti obtine copia politei de asigurare RCA ulterior de la respectiva sectie de Politie.

 

- dacă ati fost lovit de o maşină înmatriculată în stăinătate, va adresati Biroului Asigurătorilor Auto din România pe www.baar.ro. Pentru mai multe informatii puteti consulta acest ghid :

 

Documentele pe care trebuie sa le aveti la dumneavoastra atunci cand va prezentati la biroul de daune al asiguratorului vinovatului pentru deschiderea dosarului de dauna sunt:

•copia politei RCA a vinovatului emisa de respectiva societate.

• formularul de constatare amiabilă completat de ambii conducători auto implicaţi în accident sau procesul verbal eliberat de Poliţie
• permisul de conducere
• actul de identitate
• certificatul de înmatriculare al vehiculului
• cartea de identitate a vehiculului
• procura notarială de la proprietarul persoană fizică, în cazul în care vehiculul nu va aparţine sau împuternicire de la proprietarul persoană juridică.

 

Inspectorul de daună va efectua constatarea avariilor, va deschide dosarul de daună și va va înmâna nota de constatare si autorizatia de reparatie cu care va prezentati in service. Acolo vi se va deschide o comanda de reparatie si veti fi programat pentru efectuarea lucrarilor prevazute in nota de constatare primita. Daca se constata ca este nevoie de reparatii suplimentare fata de ce a constat inspectorul de dauna ce au drept cauza acelasi eveniment ce face obiectul dosarului dumneavoastra de dauna, atunci reprezentantul serviceului solicita inspectorului de dauna al asiguratorului o reconstatare. Dupa terminarea lucrarilor serviceul emite un deviz de reparatie si il trimite catre asigurator. Asiguratorul verifca devizul si emite acceptul de plata in baza caruia service-ul emite factura. Service-ul nu îţi poate fi impus de inspectorul de dauna al companiei de asigurări. Aveti libertatea sa va alegeti service-ul in care sa va reparati masina. Este bine sa cereti inca de la deschiderea dosrului de dauna o lista cu societatile de service cu care respectivul asigurator are un contract de colaborare pentru decontare directa.

Aveti dreptul sa solicitati plata despagubirii inainte de efectuarea reparatiilor masinii. În această situaţie, asigurătorul este obligat să stabilească valoarea despăgubirii în funcţie de preţurile pentru piese, părţi componente, materiale şi manoperă necesare reparaţiei, practicate de către unităţile de specialitate, prevăzute în sistemele pentru evaluarea daunelor auto şi/sau cataloagele pentru piese de schimb.

 

-  se ofera gratuit asistenta  clientului la completarea dosarului de dauna si se urmareste traseul documentelor in acest dosar pentru a ne asigura ca va fi rezolvat la termen;

-   se urmaresc platile efectuate in dosarele de dauna ale clientilor nostri in vederea reintregirii sumelor asigurate;

-  se ofera consultanta de specialitate juridica pentru obtinerea de despagubiri in dosare litigioase;